C C C C A+ A A- X

Обработваните лични данни

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

РАЙОНЕН СЪД – ПЕТРИЧ

УТВЪРЖДАВАМ:
АТАНАС КОБУРОВ
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА РС – ПЕТРИЧ
Заповед N:59/01.12.2021 г.
 
ИНФОРМАЦИЯ ЗА ОБРАБОТВАНИТЕ ЛИЧНИ ДАННИ
В РАЙОНЕН СЪД – ПЕТРИЧ
 
            В качеството си на администратор на лични данни, Районен съд – Петрич има задължение да Ви информира какви лични данни обработва, за какви цели и на какво основание, както и на кои лица предоставя данните .
 
Данни за контакт с администратора:
гр. Петрич 2850, ул. „Лазар Маджаров" № 3
 
Работно време: понеделник - петък, 08:30 ч. - 17:00 ч.
 
Електронна поща: petrich-rs@justice.bg
 
Координати за връзка с длъжностното лице по защита на личните данни:
Силвия Арабаджиева, съдебен администратор,  ел. поща: rspetrich@gmail.com
 
            РС – Петрич обработва лични данни за осъществяване на някоя от следните цели:
 
            Районен съд – Петрич обработва личните Ви данни като задължително изискване за изпълнение на правомощията си и законовите задължения на основание чл. 6, пар. 1, б „в“ и „д“ от Общия регламент относно защитата на данните (ОРЗД). Непредставяне на лични данни в тези случаи препятства възможността за предприемане на действия по исканията Ви.
            Във връзка със финансовата дейност на съда.
            Поддържане на регистър на декларациите за имущество и интереси на съдебните служители по чл. 343а от ЗСВ във вр. с чл. 35 от Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество;
            Разглеждане на заявления по ЗДОИ;
            Управление на човешките ресурси;
            Провеждане на конкурси за подбор на служители;
            Сключване и изпълнение на договори по реда на ЗОП, ЗЗД, ТЗ и др.;
            Охрана на служебните помещения чрез система за видеонаблюдение.
 
            Податели на искови молби, жалби, тъжби, заявления, искания и др.
           
            Във връзка с правораздавателната дейност на съда в Районен съд – Петрич се подават: искови молби, жалби, заявления, искания, молби, тъжби,обвинителни актове и др., въз основа на които се образуват граждански, наказателни и изпълнителни дела.
            С оглед естеството на искането се обработват лични данни на лицата – най-често данни за физическата, икономическата, социалната и психологическа идентичност, относно съдебното минало и/или такива за здравословното състояние.
           
            Данните са обединени в следните регистри:
  1. Регистър „Страни по граждански дела“;
  2. Регистър „Страни по наказателни дела“;
  3. Регистър „Страни по изпълнителни дела“;
  4. Регистър „Бюро съдимост".
             Данните, станали известни на съда в тази връзка се обработват на основание чл. 6, пар. 1 от Общия регламент относно защитата на данните (ОРЗД) само доколкото са необходими за упражняване на официални правомощия и за спазване на законово задължение. Те могат да бъдат предоставени на трети лица, само ако това е предвидено в закон. Личните данни от тези регистри могат да бъдат предоставени на други държавни органи като ВСС, ИВСС, МВР, НАП само когато това е свързано с осъществяване на техни официални правомощия.
            Данните се предоставят от физически или юридически лица или публични органи при входиране на документа в съда и се въвеждат директно в деловодната програма ЕИСС. Данните в регистрите се съхраняват в сроковете, определени в ПАС и Номенклатурата на делата със срокове за съхранение в съда. Администраторът на лични данни предоставя достъп – справки, извлечения, издава документи и други услуги от съответния регистър с лични данни само на законово основание. Данните от регистъра се обработват от съдиите и съдебните служители и при спазване на принципа „необходимост да се знае“. Право на достъп до съответния регистър имат само упълномощени по длъжност или с изрична заповед лица, както и упълномощените по закон.

            Съдебни заседатели, вещи лица, служебни защитници, особени представители, свидетели, преводачи и други.
 
            Личните данни на тези лица, участници в съдебните производства, извън страните по делата, се събират на законово основание за нуждите на счетоводната отчетност и данъчно-осигурителните плащания, при изплащане на възнагражденията за положен труд и пътни разноски.
            Данните се предоставят от физическите лица при изплащане на възнагражденията им и се съхраняват в сроковете, определени от Закона за счетоводството и Номенклатурата за сроковете за съхранение на делата и документите в съда. Данните се обработват на хартиен носител и чрез счетоводна програма „Конто“. Данните в регистъра се обработват от съдебни служители, в зависимост от длъжността им и при спазване на принципа „необходимост да се знае“.
 
        В Регистър „Бюро Съдимост“ се обработват лични данни на осъдените лица и лицата с наложени административни наказания по чл.78а от НК, както и данни на техните родители. Данните се обработват на хартиен и електронен носител, посредством АИС “Бюро съдимост“. Данните в регистъра се предоставят от съдилищата в Република България чрез бюлетините на осъдените лица, бюлетините за наложени наказания по чл.78а от НК и съдебни актове. Данните се въвеждат директно в АИС“Бюро съдимост“, посредством която се осъществява и издаването на справките. Данните се съхраняват на хартиен носител – бюлетин, в картотеката на съда, и на електронен носител в програмата. Данните се съхраняват в сроковете, определени в Наредба No 8/26.02.2008 година за функциите и организацията на дейността на бюрата за съдимост. Администраторът на лични данни предоставя достъп, справки, издаване на документи, справки и свидетелства за съдимост, само на законово основание. Данните се обработват от съдебни служители и при спазване на принципа „необходимост да се знае“.
        
            Оценка на въздействие на регистъра
            Ниво на въздействие – поверителност – средно, цялостност – средно, наличност – средно, общо за регистъра – средно.
            Оценката на въздействие се извършва периодично на две години или при промяна на характера на обработваните лични данни и броя на засегнатите физически лица.
            В зависимост от определеното ниско ниво на въздействие, нивото на защита на регистрите е средно.
 
            Съдии и съдебни служители
 
    Личните данни на съдиите и служителите се обработват с цел изпълнение на законови задължения на администратора и с цел управление на човешките ресурси, във връзка с правоотношенията на лицата, постигане на финансова отчетност и се извършва в съответствие с действащото законодателство Обработваните данни включват данни за физическата, социалната, семейната и икономическата идентичност, лични данни относно съдебното минало на лицата, данни за здравословното и психическото състояние на лицата. Правните основания за това са чл. 6, пар. 1, б.“в“ от ОРЗД и Закона за съдебната власт, Кодекса на труда, Кодекс за социално осигуряване, Закон за здравословни и безопасни условия на труд и др.
 
Данните са обединени в следните регистри: 
  1. Регистър „Магистрати“.
  2. Регистър „Персонал“.
          
         Личните данни от тези регистри могат да бъдат предоставени на други държавни органи като ВСС, ИВСС, МП, НАП, НОИ, когато това е свързано с осъществяване на техни официални правомощия, както и на други лица, когато това е изрично предвидено в закон.
            При процедурите по подбор на служители се спазват изискванията на специалните закони, уреждащи тази дейност. Лични данни на участници в процедури по подбор на служители се съхраняват 1 година, считано от приключване на конкурсите.
            Дейностите по осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд се уреждат по договор със служба по трудова медицина по реда на Наредба № 3 от 25 януари 2008 г. за условията и реда за осъществяване дейността на службите по трудова медицина.
        
            Оценка на въздействие на регистъра
            Ниво на въздействие – поверителност – средно, цялостност – средно, наличност – средно, общо за регистъра – средно.
            За определяне на адекватното ниво на техническите и организационните мерки и допустимия вид защита, администраторът извършва оценка на въздействието върху обработваните лични данни. При определяне нивото на въздействие върху конкретно физическо лице или група физически лица, се взема предвид характера на обработваните лични данни и броя на засегнатите физически лица. Оценката на въздействието се извършва периодично на всеки две години или при промяна в характера на обработваните лични данни и броя на засегнатите физически лица.
     В зависимост от определеното ниско ниво на въздействие, нивото на защита на регистрите е средно.
 
            В регистър „Декларации по чл. 343а ЗСВ във вр. с чл. 35 от Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество се обработват и данни за икономическата им идентичност. За целите на проверката на декларациите за имуществото на съдебните служители, лични данни от този регистър могат да бъдат предоставени на държавни органи като МВР, МРРБ, БНБ и др., както и на институции като банки, „Централен депозитар" АД и др.
            РС – Петрич води електронен регистър на декларациите. В електронния регистър на декларациите за имущество и интереси се публикуват единствено данните, предоставени от техните субекти в изпълнение на задълженията им.
 
            Регистър „Искания по ЗДОИ“
 
            Във връзка с обработването на исканията по ЗДОИ, се обработва информация за отделни субекти на данни, в която може да се съдържат данни за физическа, икономическа, социална или друга идентичност на отделни лица. РС – Петрич предоставя такава информация само и доколкото тя отговаря на целите на ЗДОИ.
    Оценката на нивото на въздействие: поверителност – средно, цялостност – средно, наличност – средно, общо за регистъра – средно.
           
            Регистър „Контрагенти“
           
            Личните данни от този регистър се обработват с цел изпълнение на законови задължения на администратора, управлението на човешките ресурси, финансово-счетоводна  отчетност и осигуряване на материално-техническата база. За тези цели се обработват личните данни на  контрагенти (клиенти, доставчици и др.) и лица за контакт на потенциални клиенти, потребители и търговци  във връзка с изпълнение на договори, по които Районен съд – Петрич е страна. Данните са в минимален обем, достатъчни само за точното изпълнение на съответния договор и включват данни за физическа и социална идентичност на лицата, както и данни за съдебното им минало в предвидените от закон случаи. Правното основание за обработването на тези данни се съдържа в чл. 6, пар.1, б. „б“ от ОРЗД, Закона за съдебната власт, Закон за обществените поръчки, Закон за задълженията и договорите, Търговски закон и др.
    Ниво на въздействие: поверителност – средно, цялостност – средно, наличност – средно, общо за регистъра – средно.
 
            Видеонаблюдение
           
            В РС – Петрич се извършва видеонаблюдение с охранителна цел. Записи от видеонаблюдението се съхраняват за срок от около 15 дни. Достъп до данните имат определени служители в рамките на изпълняваните от тях служебни задължения.
 
            Категории получатели на лични данни извън Районен съд – Петрич
 
            Администраторът на лични данни разкрива лични данни на физически лица извън собствената си структура единствено ако има законово основание за това.
            Категориите получатели на личните данни се определят за всеки конкретен случай според законовото им основание да получат данните, като могат да бъдат:
            – държавни органи в съответствие с техните правомощия (например ВСС, Национална агенция за приходите, Национален осигурителен институт, Министерски съвет, министерства и други);
            – банки с оглед изплащане на дължимите възнаграждения на служителите и др.;
            – за пощенски и куриерски услуги при адресиране на кореспонденция до физически лица.
 
            Права на физическите лица
           
            Общият регламент относно защитата на данните предвижда следните права на физическите лица във връзка с обработване на личните им данни:
  1. Право на достъп до личните данни, свързани с лицето, които се обработват от администратора;
  2. Право на коригиране на неточни или непълни лични данни;
  3. Право на изтриване („право да бъдеш забравен“) на лични данни, които се обработват незаконосъобразно или с отпаднало правно основание (изтекъл срок на съхранение, оттеглено съгласие, изпълнена първоначална цел, за която са били събрани и други);
  4. Право на ограничаване на обработването при наличие на правен спор между администратора и физическото лице до неговото решаване и/или за установяването, упражняването или защитата на правни претенции;
  5. Право на преносимост на данните, когато личните данни се обработват по автоматизиран начин на основание съгласие или договор. За целта данните се предават в структуриран, широко използван и пригоден за машинно четене формат;
  6. Право на възражение по всяко време и на основания, свързани с конкретната ситуация на лицето, при условие, че не съществуват убедителни законови основания за обработването, които имат предимство пред интересите, правата и свободите на субекта на данни, или съдебен процес;
  7. Право субектът на данни да не бъде обект на изцяло автоматизирано решение, включващо профилиране, което поражда правни последствия за него или го засяга в значителна степен.
        
         Произтичащите от Общия регламент относно защитата на данните права може да упражните с писмено или електронно заявление до администратора на лични данни. В заявлението следва да посочите име, адрес и други данни за идентифицирането Ви като субект на данните, да опишете в какво се изразява Вашето искане, предпочитаната от Вас форма за комуникация и действия по Вашето искане. Необходимо е да подпишете Вашето искане, да отразите датата на подаване и адреса за кореспонденция с Вас.
 
     Право на жалба

     При забавяне или отказ за цялостно или частично предоставяне на информация; при ограничаване на достъпа до информацията; при отказ за коригиране, допълване, изтриване или ограничаване на обработването на личните Ви данни от страна на администратора и ако считате, че Вашите права по Общия регламент относно защитата на данните са нарушени, имате право да подадете жалба до надзорен орган, както следва:
            1. Жалба до Инспектората към Висшия съдебен съвет, София, ул.“Георг Вашингтон“ No 17 - При нарушаване на правата Ви по Регламент (ЕС) 2016/679 и по ЗЗЛД при обработване на лични данни от Районен съд – Петрич, свързани с изпълнение на функциите му на орган на съдебната власт по чл. 17, ал. 1 от ЗЗЛД само в пряката, същинска правораздавателна дейност, при изпълнение на функциите му на орган на съдебната власт, респ. за целите на предотвратяването, разследването, разкриването или наказателното преследване на престъпления или изпълнението на наказания, имате право да подадете жалба до Инспектората към Висшия съдебен съвет в срок 6 месеца от узнаване на нарушението, но не по-късно от две години от извършването му, на основание чл. 38б от ЗЗЛД.
            2. Жалбата до Комисията за защита на личните данни – София – 1592, ул. “Проф. Цветан Лазаров“ No 2. Ако считате, че са нарушени правата Ви при обработване на лични данни от съда, извън същинската правораздавателна дейност, в дейностите, съпътстващи правораздаването, може да подадете жалба до Комисията за защита на личните данни.
     Жалбата може да се подаде с писмо, по факса или по електронен път по реда на Закона за електронния документ и електронните удостоверителни услуги на основание чл. 38а, ал.1 от ЗЗЛД.

            Срок за съхранение на личните данни
           
     В РС – Петрич действа утвърдена Номенклатура на делата със срокове са съхранение. При определяне на сроковете за съхранение са съобразени принципа за ограничаване на съхранението и целите, за които се обработват личните данни. Документи, които имат временно оперативно-справочно значение, са със срокове за запазване 1, 3, 5 или 10 години съгласно Номенклатурата, а ведомостите за изплатени трудови възнаграждения на служителите се съхраняват 50 години, съгласно разпоредбите на трудовото законодателство.

 

ВЪТРЕШНИ ПРАВИЛА ЗА МЕРКИТЕ ЗА ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ В РАЙОНЕН СЪД – ПЕТРИЧ
 
РЕГИСТЪР НА ДЕЙНОСТИТЕ ПО ОБРАБОТВАНЕ НА ЛИЧНИ ДАННИ
 
Процедура при нарушение на сигурността на личните данни

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемам Отказ Повече информация